VN: Hariri vermoord door crimineel netwerk

Redactie
De voormalige Libanese premier Rafik Hariri is vermoord door een crimineel netwerk dat ook andere terroristische aanslagen pleegde. Dat staat in een rapport dat vrijdag is gepresenteerd aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daniel Bellemare, het hoofd van de commissie die de moord op Hariri onderzoekt, zei echter alleen namen te willen noemen in een aanklacht, die zal worden geformuleerd zodra er voldoende bewijsmateriaal is verzameld.

De anti-Syrische Hariri kwam op 14 februari 2005 om het leven bij een aanslag in Beiroet, die aan nog 22 mensen het leven kostte. De VN stelde een onderzoek in, dat nog altijd loopt. In Libanon zitten vier pro-Syrische generaals al bijna twee jaar vast in verband met de aanslag, maar geen van hen is in staat van beschuldiging gesteld.

Volgens Bellemare werkt Syrië 'over het algemeen voldoende' met het VN-onderzoek mee. De komende maanden zal het team van Bellemare zich richten op de verbanden binnen het netwerk achter de moord.

De VN maakten vrijdag bekend genoeg geld te hebben binnengekregen om het tribunaal voor de berechting van verdachten van de aanslag op Hariri een jaar te kunnen laten draaien. VN-lidstaten hebben zestig miljoen dollar toegezegd en dat is genoeg voor het eerste jaar.

De Veiligheidsraad besloot bijna een jaar geleden tot de oprichting van het in Nederland te vestigen tribunaal. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon moet het besluit nog bekrachtigen, maar kan dat pas doen als het erop lijkt dat het tribunaal ook het tweede en derde jaar over voldoende financiële middelen kan beschikken. Concrete toezeggingen zijn daarvoor niet vereist.

Libanon moet 49 procent van de kosten voor het tribunaal betalen. Onder andere Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben geld beloofd.