Balkenende betreurt uitkomen Fitna

Athlon_2o0o
In een persconferentie heeft premier Jan-Peter Balkenende namens de regering betreurd dat de film Fitna uitgekomen is. Hij stelt dat moslims, christenen en andere mensen goed met elkaar kunnen leven. Niet godsdienst zou het probleem zijn, maar de extremisten die godsdienst misbruiken voor andere doeleinden. Hij laat het Openbaar Ministerie onderzoeken of er in Fitna strafbare feiten te vinden zijn.

Balkenende stelt dat Wilders vooroordelen verspreidt, terwijl Balkenende juist wil dat vooroordelen bestreden worden. Wilders laat niet de meerdere gezichten van de islam zien. De regering staat een samenleving voor waarin vrijheid en respect voor godsdiensten hand-in-hand gaan. Verder stelt hij wel dat de regering extremisme zal bestrijden en dat mensen die de wet breken veroordeeld zullen worden.

Daarna werd deze persconferentie nogmaals in het Engels voorgedragen. Hiermee wil de regering aangeven dat het niet achter het standpunt van Wilders staat. De regering wil zo voorkomen dat er rellen uitbreken zoals bij de cartoonrellen in 2005.