'In de blote kont' leidt tot schorsing

Djeez

Een verstandelijk gehandicapte medewerker van een kwekerij in het Groningse Sappemeer is door zijn werkgever geschorst. Frank, de geschorste medewerker, zingt namelijk telkens hard mee als het bekende nummer 'In de blote kont' van de onvolprezen Drentse band Mooi Wark op de radio komt. Tot groot ongenoegen van zijn collega's.

Een van hen, een eveneens verstandelijk gehandicapte medewerker, heeft via zijn ouders een klacht ingediend wegens seksuele intimindatie. Hierop heeft de stichting NOVO, die mensen met een verstandelijke beperking aan het werk helpt, besloten Frank te schorsen. "In welke context Frank 'In de blote kont' zei, dat was volgens het unithoofd niet belangrijk", aldus Franks moeder. "Het meezingen is helemaal verkeerd opgevat. Mooi Wark vindt-ie mooi. Uit enthousiasme zingt hij dan mee."

Volgens NOVO zou Frank 'grenzen hebben overschreden op seksueel gebied, met name verbaal'. De bandleden van Mooi Wark snappen er helemaal niets van. "In de blote kont is gewoon een Drentse uitspraak", aldus bassist William Bossong. "Het is de tegenhanger van het Engelse whatever, wat kan't schelen. Het nummer is absoluut niet seksueel getint." Toevallig werkt de bassist zelf met verstandelijk gehandicapten. Bossom denkt dat het meezingen de aanleiding was Frank te schorsen. "Bij ons op het werk gaat de radio juist harder als dat nummer ervoor komt."

NOVO gaat kijken of Frank elders aan de slag kan. "Ter bescherming van onze cliënt en zijn medecliënten zoeken we naar een adequate instelling waar Frank beter op zijn plek is", zegt Mirjam Dopheide, woordvoerder van Stichting NOVO. Ze kan nog niet met zekerheid zeggen of de ouders van Franks collega ook namens hem aangifte zullen doen.


En om deze plaat is het allemaal te doen