Imam onder verdachten fraude thuiszorg

Rob (R@b)

Onder de verdachten die zijn opgepakt voor de miljoenenfraude van Rotterdamse islamitische thuiszorginstelling ‘U en Zo’, bevindt zich ook een imam. Het gaat om de 50-jarige Bouchta T. uit Schiedam. De imam van een Tilburgse moskee is als ‘Broeder Bouchta’ tot ver buiten Brabant bekend onder moslimjongeren door zijn koranlessen op internet. Ook de andere drie verdachten (31, 33 en 34 jaar) staan bekend als zeer vrome moslims.

De 34-jarige verdachte, die spastisch is, richtte na jarenlange slechte ervaringen met zorginstellingen vanwege culturele verschillen in 2003 ‘U en Zo’ op. Een thuiszorgclub die streng is in de islamitische leer: mannen en vrouwen werken in gescheiden kantoren. Net als ook de hulp gescheiden is. Zo wordt een hulpbehoevende moslim alleen gewassen door iemand van het eigen geslacht. De jonge mannen wierven klanten bij onder meer de Abou Bakrmoskee, waar zij bezoekers opwachtten. Ook gingen ze hier, tot enkele maanden geleden, zelf naar het gebed.

Het AD meldt dat vanwege de streng religieuze achtergrond van de verdachten de AIVD de zaak kort heeft gevolgd. Toen bleek dat het van oorsprong Marokkaanse viertal geen terroristische plannen had - het ging ze alleen om financieel gewin - trok de AIVD zich terug.

Op Marokkaanse fora wordt driftig gediscussieerd over het gebeuren. Ook al omdat de salafistische ‘Broeder Bouchta’ en zijn companen harde kritiek leverden op in hun ogen niet goed genoeg gelovige moslims van Marokkaanse komaf.  Momenteel zit hij samen met de drie anderen vast op verdenking van verduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.