Boete geëist wegens 'antisemitische column'

Rob (R@b)

Tegen oud-columnist Arnold Scheepmaker van Havana (het blad van de Hogeschool Amsterdam) is vanmiddag door het Openbaar Ministerie (OM) 800 euro boete geëist wegens jodenhaat. Van die boete mag de helft voorwaardelijk worden opgelegd, zo zei de officier van justitie.

Scheepmaker (35) schreef in 2006 onder meer: "Sinds de nazi-tijd is het niet cool om negatieve dingen te zeggen over joden. Maar soms snap ik best hoe het in 1937 zover heeft kunnen komen.’’  De column was gebaseerd op een ervaring van Scheepmaker  tijdens een vakantie in Egypte. Daar  stoorde hij zich aan het gedrag van Joodse toeristen. "Hadden ze mij zo benaderd en was ik in het bezit geweest van explosieven, dan had je hun ledematen verspreid tussen Sharm el Sheikh en Dahab terug kunnen vinden.''

Volgens de officier van justitie is in deze tekst sprake van ''onverdund antisemitisme'' en is dergelijke taal ''een voedingsbodem voor haat, niet bedoeld als bijdrage aan het maatschappelijk debat". Daarom zou de columnist zich ook niet kunnen beroepen op vrijheid van meningsuiting.

Scheepmaker zei tegen  de rechter dat hij bij nader inzien zijn tekst 'te zwart-wit' vindt. Maar hij stelde dat hij niemand had willen kwetsen. Justitie legde hem  ten laste dat hij met zijn teksten een groep mensen beledigde op basis van hun ras. Daarop staat overigens maximaal één jaar cel. De advocaat van de oud-stukjesschrijver vroeg om vrijspraak. De rechter doet over 14 dagen uitspraak.