Condoom kopen is mannenwerk

Michel (OA)

De man moet condooms kopen. Zeventig procent van de vrouwen doet dit niet graag zelf, uit angst voor een slecht imago. Dit is één van de uitkomsten die naar voren komt uit een onderzoek van de campagne 'Move your lips', die jongeren bewust wil maken van hiv en aids.

Vrouwen hebben ook liever niet zelf een condoom op zak, omdat ze niet als een makkelijke prooi willen worden gezien. Maar zestien procent van de vrouwen geeft aan wel een condoom bij zich te hebben als ze gaan stappen.

Het percentage mannen dat wel met een condoom op zak loopt, ligt veel hoger. Ruim tweederde heeft tijdens het uitgaan een kapotje bij zich. Mannen die geen rubbertje bij zich hebben, hebben het idee dat een condoom de kans verkleint om een vrouw het bed in te krijgen. Mannen voelen zich in tegenstelling tot de vrouwen niet ongemakkelijk, het is gewoon bijgeloof. Wat beide seksen wel gemeen hebben is het beeld van hun eigen imago. Ook mannen willen niet als 'makkelijk' en 'op seks belust' worden gezien door het andere geslacht.