Sarkozy wil samenwerking met Britten verbeteren

Sander (Xender)
De Franse president Nicolas Sarkozy is samen met zijn vrouw groots ontvangen in Groot-Brittannië. Hij is te gast bij koningin Elizabeth II. Naast zijn vrouw Carla Bruni is ook de moeder van Sakozy mee. Ze werden bij aankomst op het vliegveld ontvangen door prins Charles en zijn vrouw Camilla Parker-Bowles.

Daarna ging het hele stel naar Winsor Castle waar ze met veel eerbetoon werden ingehaald door kongin Elizabeth en prins Philip. Later zal Sarkozy nog een ontmoeting hebben met premier Brown en zal hij het Britse Lager- en Hogerhuis toespreken.

De Franse president wil de samenwerking met Groot-Brittannië verbeteren, onder meer op terreinen als economie, immigratie en defensie. In het Britse Lager- en Hogerhuis zal ook Afghanistan aan de orde komen. Sarkozy wil meer Franse troepen sturen, onder voorwaarde dat de bondgenoten dat ook doen. Amerika en Groot-Brittannië klaagden eerder dat Frankrijk te weinig doet in Afghanistan.

Het is voor het eerst in tien jaar dat een Franse president een officieel bezoek aan Groot-Brittannië brengt. Tussen oud-president Chirac en oud-premier Blair waren geregeld botsingen.