Vijf jaar voor vragen om mensenrechten

Michel (OA)

'Wij willen mensenrechten, geen Olympische Spelen'. Door deze zin boven een open brief te zetten, is een Chinese mensenrechtenactivist veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Yang Chunlin is aangeklaagd en veroordeeld wegens staatsondermijning; een beschuldiging die dissidenten in China bijna standaard krijgen.

Vorig jaar juli werd Chunlin aangehouden in Heilongjiang, een provincie in het Noordoosten van China. Hij had meer dan 10.000 handtekeningen verzameld, voornamelijk van boeren, om zijn petitie kracht bij te zetten. De Chinees wil dat de overheid meer aandacht besteed aan de mensenrechten in het Aziatische land, die massaal worden geschonden om de Olympische Spelen goed te laten verlopen. Vanwege de bouw van onder andere accommodaties, zouden al meer dan één miljoen mensen van huis en haard zijn verdreven.

Yang Chunlin wordt volgens zijn zus onmenselijk behandeld. Hij moest de uitwerpselen van gevangenen opruimen, werd dagenlang in dezelfde positie vastgebonden en hij werd met gespreide armen en benen aan een stalen bed geketend. Ook mag hij zijn advocaat niet spreken. Volgens een rechtbankfunctionaris mag er beroep worden aangetekend.