Vrouw loopt 600km om te stemmen

Janet (Janetje)

Een vrouw uit Bhutan is wel heel erg begaan met het lot van haar land. Ze legde te voet ruim 600 kilometer af om haar stem uit te kunnen brengen.

De bevolking van Bhutan was opgeroepen om te stemmen in de allereerste parlementsverkiezing van het land. Ze mochten echter alleen stemmen in hun geboortedorp. Duizenden mensen trokken daarop naar afgelegen dorpen.

De 65-jarige Tshewang Dema had echter één groot probleem; ze heeft last van wagenziekte. Dat mocht de stempret niet drukken en ze legde de 600 kilometer te voet af. "Ik wilde mijn stem niet kwijtraken omdat ik niet in een auto kon zitten”, vertelde Tshewang. Samen met haar 13-jarige kleinzoon legde ze de afstand in 14 dagen af. Voor de vrouw was het een echte reünie, ze was al vier jaar niet meer in haar thuisdorp geweest.

De stemming leidde tot een ware volksverhuizing in het 670.000 inwoners tellende land. Complete families werden na jaren weer herenigd en sommige mensen sloten zelfs leningen af om hun familie cadeaus te kunnen geven.