17 keer veroordeeld in 20 jaar

Michel (OA)

Een 37-jarige Nieuw-Zeelander moet voor de zeventiende keer in twintig jaar naar de gevangenis. Bain Stafford moet deze keer acht maanden zitten voor het mishandelen van zijn vriendin. Dit gebeurde na een ruzie in december vorig jaar.

"U heeft haar zo hard op haar oog geslagen, dat zij bewusteloos raakte. Zij moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Ik heb foto's van haar verwondingen gezien. Het hof zou onverantwoordelijk zijn als wij haar niet tegen u beschermen", aldus de rechter die de zaak behandelde. Stafford was net een maand op vrije voeten, na een gevangenisstraf voor een zelfde misdrijf. In totaal is dit zijn derde veroordeling voor het mishandelen van een partner.

De lijst met criminele activiteiten van de man gaat twintig jaar terug. Hij werd onder andere veroordeeld voor het plegen van brandstichting, overvallen en mishandeling. Rechter Davidson heeft het helemaal gehad met de man en zegt: "De volgende keer dat u een misdrijf pleegt, hangt u levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. U bent zestien keer veroordeeld en er dreigt preventieve detentie. Uw hele verleden is gewelddadig."

Stafford mag van de rechter geen contact hebben met zijn partner tijdens de gevangenisstraf. Bovendien wordt hij onder behandeling gesteld voor zijn agressieve gedrag en zijn drank- en drugsproblemen.