Dwangsom voor zwembad om verdronken peuter

Redactie
De provincie Zuid-Holland heeft een zwembad in Sliedrecht een dwangsom opgelegd die moet zorgen dat voortaan voldoende toezicht wordt gehouden. In november vorig jaar verdronk een 3-jarig meisje in het recreatiebad. Het zwembad moet drieduizend euro betalen voor iedere keer dat er te weinig toezichthouders zijn. De ouders van het kind hebben het zwembad voor de rechter gesleept.

Het meisje was in het drukke zwembad De Lockhorst aan de aandacht van haar moeder ontsnapt en werd door een andere bezoeker op de bodem van het bad aangetroffen. Hij haalde haar uit het water, waarna ze door zwembadpersoneel werd gereanimeerd. De peuter werd in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht, waar ze overleed.

De provincie Zuid-Holland heeft onderzocht hoe het ongeluk kon gebeuren. De conclusie luidt dat er te weinig toezichthouders waren. Er hadden minstens vier badmeesters en -juffen de boel constant in de gaten moeten houden. Nu waren er wel vier medewerkers aanwezig, maar vanwege de pauze van een van hen was niet voldaan aan de norm van vier paar ogen die ononderbroken toezicht moeten houden.

De provincie benadrukt met het opleggen van de dwangsom 'geen enkele uitspraak' te doen 'over het feit of de verdrinking met meer personeel had kunnen worden voorkomen'.

Justitie heeft het onderzoek gesloten en gaat niemand vervolgen voor de verdrinking.