Mannen verstoren kerkdienst in De Bilt

Rob (R@b)

De kerkenraad van de hervormde gemeente in De Bilt heeft aangifte gedaan tegen twee nog onbekende mannen van buitenlandse komaf die een kerkdienst hebben verstoord. Het duo, dat de dienst achter in de Dorpskerk bijwoonde, stond op nadat de predikant het slotlied had opgegeven. Daarop namen zij onverwacht het woord.

Volgens kerkgangers die er vlak bij zaten, riepen ze onder meer: ''God is Eén en Jezus is niet de Zoon van God''. De dominee van de kerk leidt daaruit af dat het mogelijk moslims waren. ''Ik sluit niet uit dat ze met hun boodschap een reactie gaven op de preek. Wat hun echte motief was, staat overigens nog niet vast.

Op de kerkgangers kwam de ordeverstoring als bedreigend tot zeer bedreigend over, aldus een ouderling. Hij denkt dat de mannen naar de kerk kwamen om hun overtuiging uit te roepen. Nadat ze het woord begonnen te voeren, zette een muziekgroep een samenzang in. De twee mannen werden tijdens het zingen de kerk uitgezet.

Inmiddels is er ook contact geweest met de plaatselijke imam. Hij kan zich niet voorstellen dat het mensen uit zijn moskee zijn geweest.

De dominee zegt in het Reformatorisch Dagblad: ''Luther heeft herhaaldelijk gewezen op de kracht van het gezongen lied. Met zijn woorden in het achterhoofd heb ik de gemeente erop gewezen dat zingen en bidden helpen de boze elementen te verdrijven. Na de dienst hebben we samen ”Vrede zij u” gezongen. Overigens, als de mannen na de dienst naar de consistorie waren gekomen, had ik hen graag te woord gestaan, maar ik heb hen niet meer gezien.''