Olympische Spelen ook op mobiel

Sander (Xender)
De Olympische Spelen worden ook uitgezonden op mobiele telefoons. De NOS experimenteerde onlangs al met een speciale schaatssite voor mobieltjes met aangepaste streams tijdens het WK Afstanden Schaatsen in Nagano. Daar werd op grote schaal gebruik van gemaakt volgens Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media bij de NOS.

Voor de mobiele site worden speciale streams aangeboden die niet zo'n hoge bitrate hebben. Bij het schaatsen konden gebruikers 'schaatsen' sms'en naar 9090 en kregen dan een mededeling als er nieuwe videobeelden beschikbaar waren. Bij de uitzendingen van de Olympische Spelen in augustus zal een belangrijk deel van de uitzendingen ook mobiel worden aangeboden. De NOS spreekt van een grootschalig project. Niet alleen uitslagen zijn mobiel op te vragen, ook livestreams en on demand video worden aangeboden.

Alleen mensen die een UMTS-toestel hebben kunnen de streams bekijken. Bezitters van een GPRS toestel krijgen automatisch geen video aangeboden vanwege onvoldoende bandbreedte.

De NOS is net als FOK! druk bezig de content via mobile sites aan te bieden. In april lanceert de nieuwsomroep een nieuwe client waarmee gebruikers via hun mobiele telefoon toegang kunnen krijgen tot het Teletekst nieuws en Nosnieuws.nl. Ook kunnen gebruikers een aantal korte actuele videobeelden opvragen. "Voorheen kon je buiten bijvoorbeeld Vodafone Live geen complete journaalfragmenten mobiel bekijken, straks wel." Volgens Stekelenburg wil de NOS nu juist 'operator onafhankelijk' zijn.

Eigenlijk wil de NOS de Tour de France ook mobiel uitzenden, maar daarvoor heeft het de rechten niet.

Gisteren maakte marktonderzoeksbureau Forrester bekend dat mobiel breedbandinternet de komende vijf jaar een sterke groei door zal maken. In 2013 gebruikt 38 procent van de gsm-bezitters mobiele webdiensten, denken de onderzoekers.

Volgens het bureau maken dan 125 miljoen Europeanen regelmatig gebruik van internet via een mobiele telefoon, drie keer zo veel als nu. Het wordt ook steeds goedkoper. In Nederland bieden verschillende providers al onbeperkte internettoegang op de mobiele telefoon aan voor een kleine tien euro per maand.