Duitse overheid wist al in 2001 van CIA-vluchten

Jonas (Jonas.Z)

Al vroeg in 2001 waren de Duitse veiligheidsdiensten en het kabinet van de bondskanselier op de hoogte van de illegale CIA-vluchten van terreurverdachten, zo bericht het Duitse tijdschrift Stern.  Men beroept zich voor deze informatie op het voormalige hoofd van de Europa-afdeling van de CIA, Taylor Drumheller, die stelt dat er al in de herfst van 2001 overleg is geweest tussen de geheime diensten van de Verenigde Staten en Duitsland.

Volgens Drumheller waren de Duitsers overigens niet blij met de Amerikaanse plannen: "Ze waren voornamelijk bezorgd over de unilaterale acties van de VS op Europese bodem, namelijk het vervoeren van mogelijke terroristen zonder hun toestemming naar een andere bestemming".

Er loopt inmiddels een onderzoek naar de activiteiten van de Duitse inlichtingendienst in de strijd tegen het terrorisme. Volgende maand zullen zowel de ex-minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, als het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst Ernst Urlau moeten getuigen voor het onderzoekscomité. Dit gaat primair om een zaak van zes jaar geleden waarbij de Duits-Syrische Mohammed Haydar Zammar in Syrië werd gearresteerd, en vervolgens op onduidelijke wijze werd 'verscheept'. Gehoopt wordt dat er ook in algemene zin meer helderheid verschaft zal worden over de terreurvluchten en de voorkennis daaromtrent bij de veiligheidsdiensten.