Mogelijk ingrijpen in koersval dollar

Michel (OA)

Nu de dollar al tijden in een vrije-valsituatie verkeert, neemt de kans toe dat er ingegrepen gaat worden door de centrale banken. Morgan Stanley en Goldman Sachs, twee Amerikaanse beurshuizen, verwachten een ingreep, maar pas als de dollarkoers nog verder is weggezakt.

De dollarkoers is vooral in de laatste weken enorm onderuit gegaan. Vorige week kreeg je voor één euro nog 1,55 dollar, vandaag is dat alweer opgelopen naar 1,59 dollar. Ten opzichte van de Japanse yen is de laagste stand sinds 1995 bereikt. In reactie op de financiële crisis, heeft de FED, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, een nieuw pakket financiële maatregelen aangekondigd. Een daarvan is het verlagen van de rente die banken moeten betalen als ze rechtstreeks bij de centrale bank lenen met 0,25 procent. De maatregelen zijn bedoeld om de kredietcrisis in de VS te verlichten en de economie beter te laten draaien.

Het nadeel van een lage dollarkoers voor de rest van de wereld, is dat de concurrentiepositie ten opzichte van Amerika verslechtert. Het is immers aantrekkelijk om goederen te kopen met goedkope dollars, waardoor de export uit de VS toeneemt. Verder stijgen de prijzen van ruwe olie, goud en andere grondstoffen onder invloed van de goedkope dollar. Toch zorgt een dure euro ook voor voordelen; de inflatie kan namelijk (in enige mate) onder controle worden gehouden. Vorige week werd ook bekend dat de economie van de Eurozone nu groter is dan die van de dollarzone.

Ondanks het exportvoordeel is de kans groot dat er toch wordt ingegrepen als de dollarkoers nog verder wegzakt. Morgan Stanley en Goldman Sachs verwachten dan ook dat de zeven belangrijkste industrielanden, de zogenaamde G7, zullen ingrijpen. "We verwachten een ingreep. Maar ik denk dat we de drempel nog niet hebben bereikt, al wegen de argumenten ten gunste van een interventie stilaan loodzwaar", aldus Stephen Jen, analist bij Morgan Stanley.

In tegenstelling tot de beurshuizen, denken veel economen dat de centrale banken zich nog niet actief gaan bemoeien met de dollarkoers, vanwege het genoemde voordeel voor de VS. Export is één van de drijvende krachten achter een economie.

Wanneer de centrale banken besluiten in te grijpen in de dollarkoers, dan zou dat de eerste keer zijn sinds 1995, toen de dollar heel goedkoop was tegenover de yen. In september 2000 greep men nog in om de lage eurokoers weer omhoog te brengen.