Wethouder 'anti-Wilders' lesbrief stapt op

Rob (R@b)

De Amsterdamse wethouder Hennah Buyne legt met onmiddellijke ingang haar functie neer. De PvdA-bewindsvrouw die onder meer Educatie in haar portefeuille had, lag de afgelopen weken zwaar onder vuur naar aanleiding van een lesbrief die naar scholen verstuurd was over vrijheid van meningsuiting. Er was kritiek op die brief omdat die onder meer tegen Geert Wilders gericht zou zijn.

Buyne gaf in eerste instantie aan dat ze zich niet met de inhoud van de lesbrief had bemoeid, maar moest later erkennen dat ze wel degelijk vooraf van de inhoud op de hoogte was gehouden en tot twee keer toe veranderingen had doorgevoerd. Hierdoor had zij de gemeenteraad verkeerde informatie verstrekt. Woensdag overleefde ze echter een motie van wantrouwen.

Waarom de 56-jarige Buyne nu alsnog opstapt, is nog onduidelijk. Om 16.00 uur geeft ze een persconferentie. PvdA-wethouder Lodewijk Asscher zal daarbij aanwezig zijn en een reactie geven namens het college.

Na de kritiek op de lesbrief, liet ze die overigens medio februari wijzigen. De volgende passage werd toen weggehaald, omdat Buyne hem achteraf gezien toch niet goed vond:  ''Helaas zijn er politici die denken dat ze populairder worden door heel negatief te zijn over bepaalde groepen mensen. Zij denken dat je alles moet kunnen zeggen, ook als het kwetsend kan zijn. Maar dat maakt het er in Nederland niet prettiger op. Want voor je het weet hitsen ze de een tegen de ander op.''