Cabaretiers gaan De Oranjerie boycotten

Rob (R@b)

In verband met het feit dat cabaretier Micha Wertheim persona non-grata is verklaard door theater De Oranjerie in Roermond, zullen de cabaretiers Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts, Najib Amhali, Eric van Sauers, Ronald Goedemondt en Wim Helsen daar ook niet meer komen optreden. Op deze wijze tonen zij zich solidair met Wertheim.

Bij een optreden van Wertheim afgelopen dinsdagavond verliet het publiek boos de zaal na grappen over gehandicapten. Volgens het publiek richtte Wertheim zich op een bezoeker die in een rolstoel, die huilend de zaal verliet, maar de cabaretier zelf spreekt va een jammerlijk samenloop van omstandigheden. Programmeur Dorien Pollaert van De Oranjerie stelde echter dat cabaret best scherp en hard mag zijn ''maar moet het wel binnen de fatsoensnormen blijven''. En die werden volgens haar in dit geval ruimschoots overschreden.

Wertheim zegt op zijn website niets te begrijpen van het commentaar van de programmeur. ''De programmeur die niet eens in de zaal zat verklaart tegen de pers dat ik nooit meer naar Roermond hoef te komen. Ze had mij ook op kunnen bellen om te vragen wat er gebeurde. We hadden het er over kunnen hebben dat je soms een risico neemt in het theater. Een risico bestaat alleen als het ook mis kan gaan. Nou dat is een keertje gebeurd.''

Niet op tv
Wertheim weigert ook om in tv-programma's te verschijnen naar aanleiding van het incident. ''Inmiddels heeft ieder TV programma mij gebeld of ik bij ze te gast wil zijn. Ik heb hier voor bedankt omdat ik geloof dat men in Nederland veel te veel van rel tot rel gaat en ik daar niet aan mee wens te doen. Ik heb het honderd keer met positieve reacties gespeeld. Daar haal je natuurlijk het nieuws niet mee, dat snap ik. Maar één avond waarop een aantal mensen een grap niet snappen en boos weglopen is voor mij niet genoeg om het journaal of de kranten te halen.'' Volgens hem is het feit dat de verontwaardiging van honderd mensen de landelijke pers haalt, het zoveelste bewijs ''dat Nederland volledig op drift is geraakt''.

Ook Theo Maasen bestempelt het Wertheim-incident als een akkefietje. ''Een goede cabaretier zoekt de grens tussen het betamelijke en onbetamelijke. Die grens: dat is de essentie van humor. Een op de honderd shows gaat het een keertje fout, dat geldt voor iedere cabaretier. Voor die gehandicapte man is het natuurlijk zielig. Die stond ineens in het centrum van een rel terwijl hij dat niet wilde. Dat de vrouw die daar programmeert, zegt dat Micha er nooit meer in komt, vind ik niet kunnen. Zij was er niet eens bij! Ze wil alleen maar goede sier maken. Nou, ik ga daar nooit meer spelen hoor. En ik ga alle cabaretiers die ik ken, dat zijn ze dus allemaal, proberen te mobiliseren hetzelfde te doen.''

Zie hier Wertheim in actie