Feitenboek over NL-moslims naar OIC

Rob (R@b)

De top van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) in Senegal, dat zich onder meer buigt over groeiende islamofobie in het Westen, heeft per spoedzending een zogenoemd Factbook met feiten over de situatie van moslims in Nederland ontvangen. Dat is verstuurd door het Nederlandse multiculturele instituut Forum.  Aan secretaris-generaal Ihsanoglu van de OIC is verzocht het feitenboek te verspreiden onder de deelnemers aan de conferentie.

Volgens Forum-directeur  Sadik Harchaoui is het Factbook bedoeld om tegenwicht te bieden aan de scheve beeldvorming die nu heerst in de islamitische wereld over Nederland.  ''De verspreiding van actuele objectieve cijfers is broodnodig. Ook om tegenwicht te bieden aan de islamofobie-monitor van de OIC, waarin Nederland veel negatieve aandacht krijgt'', aldus Harchaoui. Hij zegt dat ook de anti-Koranfilm van Geert Wilders tot heftige debatten leidt in het Midden-Oosten, ''die niet gebaseerd zijn op feiten''.

Forum wil met het Factbook een zo groot mogelijk islamitisch publiek bereiken. Daarom zullen ook Engelse en Arabische versies van het feitenboek worden verspreid onder Arabische ambassades in Nederland en belangrijke kranten en televisiestations in Europa en het Midden-Oosten.

In het feitenboek staat dat moslims in Nederland vrijelijk hun geloof kunnen belijden en niet zitten te wachten op buitenlandse bemoeienis. ''In 2003 zijn in Nederland 453 moskeeën geregistreerd en  Nederland telt veertig islamitische basisscholen en twee middelbare scholen'', valt te lezen.

Ook wijst het Factbook op artikel 6 van de Nederlandse grondwet dat alle Nederlandse burgers het recht geeft hun geloof te praktiseren. ''Moslims hebben datzelfde recht.'' Positieve statistieken zijn er over de groei van het etnisch ondernemerschap. Over het geluksgevoel bij jongeren (71 procent van de jonge Marokkanen en 67 procent van de Turken is gelukkig). En over politieke participatie van allochtenen. Overigens ontbreken ook negatieve cijfers niet  over allochtonen in de criminaliteit en de autochtone perceptie van moslims.

Harchaoui zegt dat Forum vooral de laatste maanden wordt bestookt met vragen van Arabische journalisten. Dan wil een ploeg van Al-Jazeera komen filmen in de achterstandwijk Slotervaart en vraagt zich daar afgekomen af waar in hemelsnaam die achterstandswijk toch is.