Terreurverdachte keuvelt gezellig op tv

Rob (R@b)
De Marokkaanse Belg Abdelkader Belliraj die momenteel in Marokko vastzit op verdenking van terrorisme en bij onze zuiderburen inmiddels wordt beschouwd als spil in de grootste terrorisme zaak ooit op Belgische bodem, blijkt afgelopen jaar te zijn geïnterviewd door de Marokkaanse televisiezender 2M. Dat gebeurde zes maanden terug toen de zender in Brussel een reportage maakte in onder meer koffiehuizen over de beleving van  de ramadan.

Eén van de geïnterviewden blijkt toevallig  Belliraj te zijn geweest. Op de beelden komt hij over als een vriendelijke man. Hij draagt een petje en geeft beleefd antwoord op de vragen. 2M dook de beelden op uit haar archieven. De desbetreffende journalist wil overigens uit veiligheidsoverwegingen anoniem blijven.

Volgens de politie staat het vrijwel vast dat Belliraj achter de moorden zit op onder meer de gematigde imam van de Grote Moskee in Brussel (1989), de vooraanstaande jood dr. Joseph Wybran (ook in 1989) en twee moslims die zich eind jaren tachtig afzetten tegen het Iraanse doodvonnis voor schrijver Salman Rushdie.

Zijn ontmaskering als terrorist sloeg bij de Belgen in als een bom omdat hij ook werkzaam bleek als informant van de Belgische geheime dienst. Volgens Marokko kreeg Belliraj  de afgelopen jaren rechtstreekse orders van het terreurnetwerk al-Qaeda.


Beelden van VRT en 2M