Tandartsen: 'Kijk uit voor bleekshops'

Michel (OA)

Tandartsen waarschuwen voor de gevaren die kleven aan het bleken van de tanden, met name als het wordt uitgevoerd door zogenaamde bleekshops. Iedereen mag een bleekbehandeling aanbieden, maar niet iedereen is hier even bedreven in. Schoonheidssalons en zelfs kappers bieden behandelingen aan.

Volgens het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam kunnen de gevolgen van verkeerd bleken groot zijn. Op lange termijn kan de peroxide in het gebruikte bleekmiddel problemen aan het gebit opleveren. Het gebit kan zelfs verwoest worden bij een foute bleekmethode. Het is nog niet bekend of een goede manier van bleken ook nadelige gevolgen kan hebben op lange termijn.

Al 150.000 mensen Nederlanders lopen tegenwoordig rond met een stralend wit gebit. Nog een 500.000 mensen overwegen een bleekbehandeling. Zoals gezegd, hoef je hiervoor niet naar de tandarts. Je kunt terecht bij tal van commerciële bedrijven, van een nagelstudio tot de kapper.

De tandarts heeft overigens twee bleekmethodes. Bleken van binnenuit en van buitenaf. Het eerste gebeurt middels een wortelkanaalbehandeling en bij de tweede methode smeert de tandarts een speciale gel op de tanden. Tot slot bestaat ook de mogelijkheid om thuis zelf je tanden te bleken, met behulp van instructies van de tandarts.