Nederland goed bekend met islam

Redactie
Nederlanders zijn goed op de hoogte van de belangrijkste feiten over de islam. Vrijwel iedereen (98 procent) weet bijvoorbeeld wanneer moslims het Suikerfeest vieren: aan het einde van de jaarlijkse vastenmaand, de Ramadan. Een ruime meerderheid (70 procent) weet wat de wekelijkse heilige dag voor moslims is: vrijdag. Al denkt 22 procent nog wel dat het om de zaterdag gaat, in werkelijkheid de rustdag van de joden.

Dat blijkt uit de antwoorden op een lijst met multiple choice vragen die Maurice de Hond in opdracht van DAG heeft voorgelegd aan 1500 Nederlanders.

Het onderzoek is gehouden aan de vooravond van de aangekondigde vertoning van Fitna, de nu al omstreden anti-koranfilm van Tweede Kamerlid Geert Wilders die volgens het kabinet tot een crisis kan leiden in de Nederlandse relatie met moslimlanden.

Opvallend in de resultaten is dat ook de aanhang van Wilders' Partij voor de Vrijheid (PVV) en van Rita Verdonk op alle vragen over moslims het juiste antwoord weet. Al blijkt dat de aanhangers van de rechtse kamerleden meer moeite hebben met eenvoudige vragen over het christendom. Zo denkt 15 procent van de PVV'ers dat het protestantisme is begonnen met het moment dat Willem van Oranje afstand neemt van het katholicisme.

Volgens arabist Jan Jaap de Ruiter van de universiteit van Tilburg bewijst het onderzoek dat de basiskennis van de Nederlander over de islam enorm is toegenomen. 'Als een Nederlandse Canadees na dertig jaar zou besluiten om naar Nederland terug te keren, zou hij versteld staan van hoe de gemiddelde Nederlander nu op de hoogte is van islamitische cultuur'.

De Ruiter is vooral onder de indruk van het hoge percentage goede antwoorden (77 procent) op de vraag wie Mohammed is volgens de islam: de laatste van de profeten. En bijvoorbeeld niet de zoon van Allah. 'Dit is het effect van goede islamitische propaganda. De verschillende islamclubs samen, zoals islamitische organisaties, moskeeën en internetsites, zijn er in geslaagd om via informatieverspreiding dit punt onder de aandacht te brengen. Hoewel in vergelijking tot de andere vragen relatief veel mensen deze vraag verkeerd beantwoordden, had ik dat foutpercentage hoger verwacht. Het is kennelijk echt goed bij de Nederlander blijven hangen'.

Hetzelfde geldt volgens De Ruiter voor de hoge mate van kennis over de betekenis van het Suikerfeest. 'Dat feest is volledig geïncorporeerd in de Nederlandse samenleving. Op basisscholen wordt er aandacht aan besteed, premier Balkenende wenst de moslims op tv een gezegende ramadan en suikerfeest; het is daarmee een onderdeel geworden van ons dagelijks leven'. Ook hier heeft de islamitische gemeenschap volgens de arabist het belang van deze dag voor henzelf goed overgebracht.

De Ruiter is niet verbaasd dat bijna alle ondervraagden (98 procent) weten dat de koran het heilige boek van de islam is. 'Dit is inmiddels net zoiets als vragen wie de Amerikaanse president is. Het is wellicht juist dankzij Wilders dat zoveel Nederlanders dit weten!'

Doordat de PVV de koran in het publieke debat zo vaak bestempelt als een gevaarlijk boek weet nu elke Nederlander wat de koran is, redeneert De Ruiter.

'Het is erg positief dat blijkt dat de gemiddelde Nederlander de betekenissen en symbolische waarden van de islam kent', zegt Halim El Madkouri, programmamanager religie van Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling.

Ook Ayhan Tonca van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is verheugd over de positieve uitkomst. 'Maar ik beschouw het ook als kennis van de wereld. Het is wel heel erg gesneden koek'.

De Nederlander beheerst deze kennis volgens Tonca doordat moskeeorganisaties al jaren bezig zijn met het verspreiden van deze kennis. 'Het onderzoek had meer moeten ingaan over wat de opvattingen van de islam over homofilie en over hoofddoekjes zijn. Dit is puur de technische kennis'.

El Madkouri: 'Het gaat inderdaad om basale kennis, maar toch moeten de resultaten niet gebagatelliseerd worden. Het is niet niks wat Nederlanders weten en voor het voeren van een zinvolle dialoog tussen moslims en niet-moslims is inhoudelijke kennis belangrijk'. Hij ziet deze uitkomst dan ook als een belangrijke stap.

Daarbij gelooft El Madkouri dat de gemiddelde Nederlander tegenwoordig meer wil weten over de islam. 'Een paar jaar geleden wees een onderzoek uit de Nederlander helemaal geen behoefte had aan kennis over de islam'.

'Deze nieuwsgierigheid komt door door het gepolariseerde debat. Mensen maken zich zorgen om de toon binnen dit debat'.