OM wacht nog met vervolgen Wilders

Rob (R@b)
Icoon JustitieDe vele mensen die een aanklacht tegen PVV-leider Geert Wilders hebben ingediend wegens belediging, discriminatie en haatzaaierij, zullen nog even geduld moeten hebben. Het Openbaar Ministerie zal nog minstens zes weken nodig hebben om te besluiten of ze Wilders voor het gerecht willen dagen. Sinds 2007 is ten minste 45 keer om Wilders’ vervolging gevraagd om allerhande uitspraken zoals het verbieden van de Koran en het vergelijken van de Koran met het fascistische Mein Kampf.

In januari bracht het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD) van het Amsterdamse parket een geheim advies uit aan het College van procureurs-generaal. Wat daarin staat is voor de buitenwereld niet bekend. Wel dat de uitspraken van Wilders eerst nog moeten worden getoetst aan de Europese wetgeving. Hiervoor is weer advies gevraagd aan diverse professoren en hoogleraren.

Een woordvoerder van het OM zegt zich bewust te zijn van de heftige reacties in de maatschappij. ''Maar juist daarom moeten wij extra zorgvuldig onderzoek doen naar het complexe rechtsysteem van de vrijheid van meningsuiting.''

Ongeduldig
De aanklagers worden ondertussen ongeduldig. Voorzitter René Danen van Nederland Bekent Kleur (NBK) heeft inmiddels al drie keer aangifte gedaan. ''Maar Wilders lijkt boven de wet te staan', aldus Danen. De laatste aangifte ging over de uitspraak van Wilders op de BBC dat niet-blanke steden in West-Europa in zijn opinie ontoelaatbaar zijn.

Raadsman Gerard Spong, die namens onder anderen een groep studenten en cabaretier Jürgen Raymann aangifte deed, noemt het moeilijk te verkopen waarom voormalig CD-leider Hans Janmaat destijds wel werd vervolgd en Wilders nu niet.

Voorzitter Fouad Sidhali van het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN), dat deze week namens tientallen organisaties aangifte heeft gedaan, noemt de lange wachttijd ''niet goed voor onze gemoedsrust. We hebben een scheidslijn van de rechter nodig.''

Film
Het Parool schrijft vandaag dat het OM actief zal bekijken of de anti-Koranfilm Fitna, strafbare uitingen bevat. Het zal niet wachten tot een kijker aangifte heeft gedaan.

Het Openbaar Ministerie heeft enkele scenario's klaar liggen over mogelijke uitingen die de film kan bevatten. In die scenario's wordt geschetst welke uitingen wel en niet strafbaar zijn. Deskundigen van het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie zullen de film bekijken zodra die wordt uitgezonden.

Wilders liet eerder deze week weten dat zijn film binnen de Nederlandse wet blijft.