VN wil hardere aanpak drugssterren

Rob (R@b)
De Internationale Narcotica Controle Raad van de Verenigde Naties stelt dat beroemdheden voor het gebruik van drugs meestal mild gestraft worden. Daarmee wordt een verkeerd signaal afgegeven aan jongeren die hen als rolmodel zien, aldus de VN-organisatie.

Volgens de Raad pakken veel landen wel verslaafden en dealers aan, maar laten ze drugsbendes en beroemde mensen vaak ongemoeid. Dat moet veranderen.

Cannabis
De VN-raad maakte gisteren het jaarverslag van 2007 openbaar. Daaruit blijkt dat cannabis de meest voorkomende drug in Europa blijft. Na jaren van stijgend verbruik is er in de meeste Europese landen wel een stagnatie of daling van het cannabisgebruik. De inbeslagname van cannabis daalde in de meeste Europese landen. Waarschijnlijk door een lagere productie in Marokko.

Europa blijft wereldwijd de tweede belangrijkste afzetmarkt voor cocaïne. Op het Iberisch schiereiland werd een belangrijke verhoging van de in beslag genomen hoeveelheid cocaïne vastgesteld. In Portugal werd een verdubbeling genoteerd.

In West-Europa steeg het cocaïnegebruik. In Centraal- en Oost-Europa bleef dat stabiel. De neuzen worden het vaakst met cocaïne gepoederd in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

Bijna alle heroïne in Europa komt uit Afghanistan. Dat land levert 90% van alle opium in de wereld. Het rapport schat dat 3,3 miljoen mensen in Europa de harddrug gebruiken. Het gebruik daalde in West- en Centraal-Europa, maar steeg in Oost-Europese landen. De smokkel in heroïne naar Europa verloopt via Turkije.

Europa bleef ook vorig jaar de belangrijkste producent van amfetamines. In Duitsland, Nederland en Groot-Brittanië werd een recordaantal amfetamines in beslaggenomen.

De raad is redelijk positief over Nederland. De drugssmokkel via Schiphol is afgenomen dankzij de 100-procentscontroles op vluchten uit Suriname en de Antillen.