Meisje (9) corrigeert Volkskrantredactie

SunChaser
Icoon WetenschapDat je de media niet klakkeloos moet geloven bleek afgelopen week maar weer eens. De Volkskrant had geschreven over een reuzenkikker. Onderzoekers hadden een fossiel van het beest gevonden op het eiland Madagaskar.

De Volkskrant maakte er melding van in hun krant maar maakten een grote fout. Zo schreef de redactie dat Madagaskar ooit aan Zuid-Amerika had vastgezeten. Fout, aldus de negenjarige Marieke Dijsselhof uit Zwolle. Daarop zond ze meteen een brief naar de redactie.

"Zaterdag las ik in de krant dat er op Madagaskar een fossiel van een reuzenkikker gevonden was. Er stond ook bij dat Madagaskar ooit heeft vastgezeten aan Zuid-Amerika. Maar dat is niet waar! Madagaskar heeft 110 miljoen jaar geleden aan Afrika vastgezeten. Vorige week heb ik een spreekbeurt op school over Madagaskar gedaan en daar heb ik een goed voor gekregen."

Een bezoek aan Wikipedia leert dat Marieke het inderdaad goed heeft en de Volkskrant niet. Overigens moet de kikker zo'n zeventig miljoen jaar geleden geleefd hebben, een gigantische mond hebben gehad, en zo'n vijf kilo gewogen hebben. Paleontologen hebben het dier "Beelzebufo" genoemd, "kikker uit de hel", en vermoedden dat hij in staat moet zijn geweest om jonge dinosaurussen te verslinden.
Met dank aan DutchErrorist voor de submit.