Donner zwengelt ontslagrecht opnieuw aan

Redactie
CDA-minister Donner heeft de deur naar de versoepeling van het ontslagrecht opnieuw geopend. In een interview  met De Pers noemt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het onwaarschijnlijk dat de commissie-Bakker versoepeling van het ontslagrecht niet in haar advies aan de regering zal opnemen.

PvdA en ChristenUnie hadden onlangs juist aangegeven dat er tijdens de huidige kabinetsperiode niet meer over de versoepeling van het ontslagrecht gesproken zou moeten worden. In december leidde de discussie hierover bijna tot de val van het kabinet. Een commissie onder leiding van TNT-voorzitter Peter Bakker moest daarop onderzoeken hoe het kabinet voor elkaar zou kunnen krijgen dat in 2016 80 procent van de beroepsbevolking een baan zou hebben. Verwacht wordt dat deze commissie voor de zomer van 2008 met een advies aan het kabinet komt.

Om de 80 procent werkgelegenheid te bereiken zou het kabinet alleen in deze regeerperiode al 200.000 nieuwe banen moeten scheppen. Donner acht het nu dus onwaarschijnlijk dat de commissie-Bakker een manier vindt om dit te bereiken zonder het ontslagrecht te versoepelen.

Als de commissie dit daadwerkelijk adviseert zou de regering dit advies moeten opvolgen, aldus Donner. Gaan PvdA en ChristenUnie hier niet mee akkoord, dan zouden zij het signaal geven dat de doelstelling van 80 procent ze niets kan schelen.