'Tanja Nijmeijer in docu over FARC'

Redactie
Icoon Buitenlands Tanja Nijmeijer, de Nederlandse die zich bij de Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft aangesloten, werkt mee aan een documentaire die het imago van de FARC moet oppoetsen. Dat meldt het Colombiaanse weekblad Semana (Week).

Semana beroept zich op bronnen van de Colombiaanse inlichtingendienst en op Liduine Zumpolle, voormalig medewerkster van de organisatie Pax Christi en kenner van Colombia.

Tanja Nijmeijer schreef in de periode april 2006 tot juli 2007 een dagboek over haar leven in de FARC. Ze beklaagde zich onder andere over de ongelijkheid tussen de commandanten en de gewone strijders binnen de FARC. Verder bevatte het boek pikante details over haar seksleven met andere strijders. Het Colombiaanse leger vond het dagboek na een aanval op het guerrillakamp waar Tanja verbleef.

Volgens Semana is Tanja op dit moment een voorlopige straf opgelegd wegens het schrijven van de dagboeken. Ze zou in maart voor een FARC-tribunaal moeten verschijnen. Haar medewerking aan de documentaire zou een manier zijn om een zware straf te ontlopen.

De documentaire zou in de loop van dit jaar af zijn. Raul Reyes, belangrijk commandant van de FARC, zou zijn goedkeuring aan het script hebben gegeven. Een Chileense filmmaker met de schuilnaam Ivan van der Boer zou de maker van de film zijn en de Zweedse journalist Dick Emmanuelsson zou voor de productie ervan in Europa zorgen.

Zowel Van der Boer als Emmanuelsson heeft op de website anncol.org, die vaak persberichten van de marxistische beweging FARC verspreidt, het bericht als kletskoek van de hand gewezen.


Tanja Nijmeijer