Olieprijs opnieuw naar recordhoogte

Sander (Xender)
Icoon EconomieDe prijs van een vat ruwe olie heeft vandaag opnieuw een recordhoogte bereikt. In New York moest kort 100,10 dollar (68 euro) voor een vat worden betaald. Dat is 0,01 dollar meer dan het vorige record. Het gaat dan om de Texaanse ruwe olie. In Londen heeft een vat olie van de Noordzeesoort Brent nog niet de 100 dollar bereikt.

De olieprijs steeg vandaag met meer dan vier procent vanwege de algemene verwachting dat de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, binnenkort de olieproductie zal beperken. Daarnaast is er onrust in het olierijke Nigeria en is het extreem koud in het Noorden van Amerika.

De hoge olieprijs had negatieve gevolgen voor de Amerikaanse beurzen die na de hele dag in plus te hebben gestaan, nu in de min sloten.

Volgens sommigen heeft de productie van olie het plafond bereikt, maar dit is officieel niet bewezen. Er wordt zelfs gesproken over het zogenaamde 'Peak Oil' scenario. Peak Oil wordt gezien als het einde van het eerste deel van het olietijdperk: dat van goedkope, overvloedig beschikbare energie en een immer stijgende economische groei. Maar ook dit is slechts een theorie waar mensen die van conspiracy theoriën houden graag over praten. Het is nog niet bewezen dat het al zover is.

De hoge olieprijs heeft gevolgen voor de benzineprijs. Al wordt een deel in Europa ook gecompenseerd door de lage dollarkoers.


Een vat kostte even 100,10 dollar