Jeugd-tbs voor stekende R'damse scholier

Redactie
Icoon JustitieDe rechtbank in Rotterdam heeft de 15-jarige Rotterdammer die in oktober een jongen en een adjunct-schooldirectrice neerstak, vanmiddag jeugd-tbs opgelegd.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tevens een celstraf van acht maanden geëist, maar de rechter besliste dat de jongen zo snel mogelijk behandeld moet worden voor zijn persoonlijkheidsstoornis. Dat kan het beste via een plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ), ook wel een instelling voor jeugd-tbs genoemd.

De dader stak de 16-jarige jongen en de 51-jarige vrouw neer in de Rotterdamse Spanjaardstraat. De rechter vond het vooral ernstig dat hij tijdens het steken zijn hoofd had afgewend. Op die manier kon hij niet zien dat de directrice tussen hem en zijn doelwit was gesprongen.

De jongens kenden elkaar, omdat ze even bij elkaar in de klas hadden gezeten. Daar waren ze elkaar al in de haren gevlogen, waarop de dader van de school werd geschorst. Hij had toen al een scherp mes op zak gehad. Enige tijd later kwam de dader de klasgenoot weer tegen in de Spanjaardstraat en vloog hem toen aan. De directrice wilde de aanval stoppen, maar liep net als de 16-jarige jongen ernstige verwondingen aan de handen op. ''Net goed, motherfucker’'', riep de verdachte voordat hij wegholde.

De dader was al eerder de fout ingegaan. Hij mishandelde ooit een jongen bij een voetbalveld. Tevens had hij een meisje in de metro zomaar een klap gegeven.