[upd] Minister doet eindbod nieuwe politie-cao

Redactie
Icoon PolitiekMinister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft de politievakbonden vandaag een eindbod gedaan voor een nieuwe cao. Dat komt volledig overeen met het voorstel van bemiddelaar Doekle Terpstra. Tijdens een persconferentie in Doorn sprak de minister over het best denkbare compromis.

Ze biedt de politie een loonsverhoging van 3,5 procent per 1 februari 2008 en een verhoging van 3,3 procent per 1 januari 2009. Agenten die op straat werken (tot en met schaal 9), krijgen bovendien in juli een bedrag van 1200 euro bruto en nog eens 600 euro bruto in juli volgend jaar.

Politiemensen met studerende kinderen boven de achttien jaar kunnen in 2008 en 2009 een bijdrage van 96 euro bruto per maand krijgen per studerend kind, zo stelt Ter Horst voor. In 2010 worden de hoogte van de salarissen en de functiewaardering binnen de politie herzien.

Wat de minister betreft krijgt de nieuwe overeenkomst een looptijd van drie jaar. Haar oorspronkelijke bod ging uit van twee jaar. Ter Horst zei buitengewoon gelukkig te zijn met het resultaat van de bemiddeling door oud-vakbondsman Terpstra. "Maar we zijn er nog niet", zei de bewindsvrouw. Ze heeft er wel vertrouwen in "dat we eruit komen". Afgesproken is dat de vakbonden het eindbod aan hun achterban voorleggen. Eind deze maand laten ze weten hoe de leden erover denken.

De Zuid-Gelderse afdeling van de politievakbond NPB accepteert het cao-bod van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) in ieder geval niet. Dat schrijft het afdelingsbestuur woensdag op haar website. De forums op de internetpagina's van de politiebonden NPB, ACP en ANPV stromen vol met, veelal negatieve, reacties van vakbondsleden.

Op de website spreekt het bestuur van de afdeling Gelderland-Zuid van "een schandalig laag aanbod". "De tijd is geweest dat loyaliteit en flexibiliteit nog op deze manier afgekocht konden worden. Het voorstel is meer een fooi dan een serieuze oplossing voor onze salarisachterstand.

UPDATE:
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft woensdagavond gezegd dat er "een groot probleem" ontstaat als de politiebonden het cao-bod afwijzen.

"We zijn van heel ver moeten komen. De grens is bereikt. Er zit niet meer ruimte in", aldus de PvdA-bewindsvrouw tijdens een bijeenkomst van haar partij in Amsterdam.


Geen bonnen aan het uitschrijven