Overheid wil tonnen zien van jonge hackers

Rob (R@b)
Icoon Internet De vijf jeugdige hackers die in 2004 belangrijke websites van de overheid middels een DDoS-attack platlegden, moeten vandaag voor de rechtbank in Breda verschijnen in verband met de schadeclaim die de overheid in 2006 bij hen neerlegde. De stichting ICTU, de ict-beheerder van de overheid, eist in een civiele procedure 471.553,54 euro schadevergoeding.

De groep tieners, waaronder de Bredase hoofddader Erik de V., openden op 4 oktober 2004 de aanval op onder meer overheid.nl, regering.nl, en kabinet.nl. Naar eigen zeggen misbruikten ze 180.000 slecht beveiligde computers om een grote hoeveelheid aanvragen naar de sites te sturen, die daardoor crashten. De jongens noemden het indertijd 'een ludiek protest' tegen het overheidsbeleid.

De advocaat van de 18-jarige Nabil A., één van de vijf hackers, zegt de vordering van ICTU buiten iedere proportie te vinden. ICTU heeft bijvoorbeeld op de dagvaarding een bedrag van circa 300.000 euro staan voor 'een structurele oplossing voor de beveiliging van haar websites'. Nabils raadsman zegt daarover: ''Als je je beveiliging wilt updaten: oké. Maar verhaal dat niet op die jongens. ICTU is uit op afschrikking: als je met ons spot, dan achtervolgen we je tot aan de poorten van de hel.''

'Geen idee'
Feitelijk staat de advocaat niet Nabil, maar diens ouders bij. Nabil was ten tijde van DDoS-attack nog maar 15 en zij zijn daardoor in principe aansprakelijk voor de schade. ''Daar staat bij: tenzij zij er niets aan konden doen. Ik kan je verzekeren: Nabils ouders hadden geen idee wat hun zoon deed'', aldus de jurist.

Nabil laat vandaag in BN/DeStem weten dat hij zich langzamerhand begint af te vragen wie er nu eigenlijk het slachtoffer is. De overheid, waarvan de sites vier dagen plat lagen, of hij bij wie al twee jaar de enorme schadeclaim boven het hoofd hangt. ''Het speelt echt een grote rol in mijn leven. Het is een opgeblazen reactie van ICTU. Ze voeren bedragen op die nergens op slaan. Ik denk niet dat ik iets hoef te betalen, maar het is een lastige tijd voor me. We hebben al duizenden euro's besteed aan advocaten.''

Straf
Het vijftal is overigens door een strafrechter al veroordeeld tot werk- en celstraffen. De civiele rechter doet over enkele maanden uitspraak.

Buiten de overheid lieten verschillende andere partijen indertijd ook weten enige honderdduizenden euro's van de veroordeelden te eisen. Ze zouden ook de site van De Telegraaf hebben aangevallen, waardoor een on-line reisbureau geen boekingen meer kon verwerken en dagblad De Telegraaf een editie niet kon uitbrengen in Turkije. Ook website GeenStijl werd door de groep dagenlang platgegooid, omdat die de identiteit van de hackers had geopenbaard. Hoe het met die schadeclaims staat, is onbekend.

Met dank aan Martijn voor de submit.