Evacuatie na 'bomdreiging' op boorplatform

Redactie
Icoon Buitenlands De Britse luchtmacht en reddingswerkers zijn vandaag massaal in actie gekomen om meer dan vijfhonderd arbeiders uit de olie-industrie van een zogenoemd hotelplatform in de Noordzee te evacueren. De autoriteiten spraken van een "ernstig veiligheidsalarm".

Inmiddels komt Sky News met het bericht dat het hier mogelijk om een hoax gaat. Een woordvoerder gaf aan het "zeer onwaarschijnlijk" te vinden dat er een bom aan boord gesmokkeld zou kunnen zijn. Dit dankzij de zware beveiliging aan land.

Volgens de Britse nieuwszender Sky zou een vrouw aan boord van de installatie Safe Scandinavia een dreiging hebben geuit. Vervolgens werd de kustwacht gealarmeerd en zetten de autoriteiten een enorme actie op touw.

Het leger heeft een explosievenopruimingsteam naar de installatie ruim 200 kilometer uit de kust van Schotland gestuurd. Ook is de Britse regering op de hoogte gebracht.

Rond 10.30 uur werd alarm geslagen op het platform. Veertien helikopters werden ingezet om de 539 medewerkers van het platform in de Noordzee te halen. Zij werden niet naar de kust, maar naar installaties in de buurt gebracht om niet te veel tijd te verliezen.

De Safe Scandinavia, gebouwd in 1984, biedt onderdak aan maximaal 583 werknemers uit de olie-industrie. Het is eigendom van het bedrijf Prosafe, dat een hoofdkantoor heeft op Cyprus. Oliebedrijven kunnen het platform inhuren bij bijvoorbeeld grote onderhoudsklussen bij boortorens. Het platform, met een dekoppervlak van 400 vierkante meter en een eigen aandrijving, kan overal in de Noordzee worden gebruikt.