Sarkozy biedt banlieues hoop en politie

Redactie
Icoon BuitenlandsDe Franse president Nicolas Sarkozy wil de jongeren in de arme voorsteden ''nieuwe hoop'' geven, maar zal tegelijk keihard de criminaliteit gaan bestrijden. Dat zei hij bij de presentatie van zijn omvangrijke plan voor deze stedelijke gebieden waar voornamelijk immigranten wonen.

''Falen is geen optie'', aldus Sarkozy. Hij wil 100.000 jongeren aan werk helpen, een half miljard investeren om de bereikbaarheid van de voorsteden te verbeteren en elitescholen moeten een vast percentage kandidaten uit de banlieues opnemen. Tegelijk gaan de komende drie jaar 4000 extra agenten aan de slag in de voorsteden. ''Ik wil dat de inwoners en de agenten elkaar leren kennen en respecteren'', zei hij.

In 2005 braken op grote schaal rellen uit in de buitenwijken van de steden die werden veroorzaakt door de enorme werkloosheid, discriminatie en sluimerende spanningen tussen jongeren en politie. Sarkozy was destijds minister van Binnenlandse Zaken en kreeg veel kritiek over zich heen omdat hij sprak over het ''tuig'' in de banlieues.