Vier jaar cel voor bestorming ADO-honk

Redactie
Icoon JustitieHet gerechtshof in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep vier personen gevangenisstraffen van vier jaar opgelegd voor het bestormen van het supportershome van ADO Den Haag in februari 2006. De verdachten hebben hun straf inmiddels (vrijwel) uitgezeten.

Net als de rechtbank achtte het hof niet bewezen dat sprake is van een criminele organisatie. Het hof behandelde nog twaalf zaken. Drie verdachten werden vrijgesproken van de bestorming, de overige negen kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen en werkstraffen opgelegd. Aanvankelijk was er sprake van negentien verdachten. Een verdachte trok zijn hoger beroep in. Twee andere zaken werden eerder niet-ontvankelijk verklaard.

Het hof veroordeelde een 21-jarige relschopper tot vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor het gooien van een molotovcocktail die brand veroorzaakte in het honk. Drie anderen kregen vier jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk, wegens hun organiserende rol. Bij het opleggen van de straf hield het gerechtshof rekening met de ,,enorme lafheid van de actie en de grote impact op de maatschappij die dit voetbalgeweld heeft gehad''.

Ongeveer zeventig Ajax-supporters bestormden twee dagen voor het competitieduel tussen ADO Den Haag en Ajax, op 10 februari 2006, het ADO-honk in het Haagse Zuiderpark. Ze hadden paraplu's, stokken, messen en molotovcocktails bij zich als wapentuig. In het supportershome waren ongeveer tien Haagse supporters aanwezig. Vrijwel allemaal raakten ze gewond, een jongen werd neergestoken.