2x 16 jaar voor liquidatie in Beverwijk

Rob (R@b)
Icoon JustitieDe Haarlemse rechtbank heeft vanmiddag twee Alkmaarders veroordeeld tot 16 jaar celstraf wegens het liquideren van de uit Velsen afkomstige Michel Schuurman. Die werd op 14 december 2006 in een Beverwijks cafť geliquideerd terwijl hij zat te kaarten.

Tegen beide Alkmaarders (de 44-jarige Henk M. en de 43-jarige Martin C.) werd twee weken terug ook 16 jaar geŽist. De rechtbank noemde de moord een kille afrekening in het drugsmilieu. De mannen hebben deze moord ''in opdracht uitgevoerd en uit winstbejag gehandeld'', aldus het vonnis.

Reden voor de liquidatie is vrijwel zeker een roofoverval op een Alkmaarse woning die de 37-jarige Schuurman een paar maanden voor zijn dood met een maat pleegde. Hij wist dat die woning door een softdrugsbende werd gebruikt om wiet op te slaan. Bij de roof maakte het duo 40 kilo softdrugs buit, wat een groothandelswaarde vertegenwoordigt van om en nabij de 140.000 euro.

De drugsbende wilde de drugs of de waarde in geld terug hebben. Daartoe werden de twee Alkmaarders, beiden bekenden uit het criminele milieu, ingezet. Tijdens de rechtzitting van de afgelopen weken ontkende de twee Alkmaarders in alle toonaarden. Individuele leden van de drugsbende legden echter wel deels belastende verklaringen af, maar ontkenden een opdracht tot moord te hebben gegeven. De twee Alkmaarders werden na de moord door de politie afgeluisterd in hun auto en zouden zo het nodige hebben losgelaten.