KLPD waarschuwt voor tankpasfraude

Michel (OA)
Icoon Misdaad Het aantal aangiftes voor fraude met tankpassen stijgt. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) stelde vast, dat verschillende transportbedrijven in twee weken tijd voor zeker een half miljoen euro zijn opgelicht. Transport en Logistiek Nederland (TLN) zegt dat het KLPD, in overleg met het landelijk parket, een strafrechtelijk onderzoek instelt naar de fraude.

Tankpassen worden vaak tijdens een inbraak in de cabine van een vrachtwagen gekopieerd. De bijbehorende pincode wordt veelal in de buurt van de pas bewaard. Omdat in de meeste gevallen niets is verdwenen uit de vrachtwagen, hebben chauffeur en werkgever niets in de gaten. Pas achteraf, als er al voor duizenden euro’s illegaal is getankt, valt de rekening op de deurmat en komt de fraude aan het licht.

De tankpasfraudeurs zijn doorgaans moeilijk te achterhalen, omdat er vaak wordt getankt bij onbemande tankstations, zonder camerabewaking. De hoeveelheden kunnen makkelijk oplopen tot honderden liters per tankbeurt, meerdere malen per dag. Dit kan gebeuren omdat er vaak simpelweg geen limiet is gesteld aan het aantal liters per dag dat getankt mag worden. Het KLPD raadt werkgevers aan om een tankpas per chauffeur te verstrekken, het liefst met een maximum aan te tanken liters, in plaats van een pas per vrachtwagen. Op die manier voorkom je eerder dat de tankpas in de wagen blijft liggen.

Het Openbaar Ministerie sprak in 2004 over georganiseerde misdaad, toen vijf mannen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen tien en veertig maanden. Tussen 2002 en 2003 heeft de politie ook al diverse aanhoudingen gedaan, vanwege grootschalige tankpasfraude.