Manifest tegen extremisten in Marokko

Rob (R@b)
Icoon BuitenlandsIn Marokko hebben zo'n 150 prominenten een manifest onderschreven waarin geprotesteerd wordt tegen het gevaar van onverdraagzaamheid in het Noord-Afrikaanse land. Ze vrezen religieus en politiek extremisme.

De ondertekenaars zijn onder meer artiesten, politici en journalisten. Hun manifest 'Oproep ter verdediging van de individuele vrijheden' werd in tal van kranten gepubliceerd. ''We leven vandaag in een klimaat van haat en van inquisitie die op termijn de burgervrede in Marokko in gevaar brengen'', staat er onder andere in te lezen.

Directe aanleiding is een incident in november waarbij talrijke mensen, aangespoord door islamisten, zich keerden tegen enkele homoseksuelen en hun eigendommen omdat die op een feest hadden gedaan alsof ze een homohuwelijk sloten. Vervolgens werden zes homo's gearresteerd en in de gevangenis gegooid.

De hoofdverdachte moet tien maanden in de cel blijven, de andere vijf zijn tot straffen variërend van twee tot vier maanden veroordeeld. Amnesty International uitte deze week zware kritiek op de Marokkaanse rechtspraak en eist onmiddellijke vrijlating van de zes.