Chocola wordt duurder en slechter

Daan (DaanA)
Icoon EconomieChocoladeliefhebbers zullen het zwaar krijgen de komende tijd. Hun lekkernij wordt waarschijnlijk een stuk duurder. Daarnaast gaat de kwaliteit ook nog eens achteruit. Dat verwachten marktkenners.

De reden dat chocolade waarschijnlijk duurder wordt, is tweeledig. Enerzijds neemt de vraag uit China toe, doordat de mensen daar rijker worden en ze meer geld kunnen besteden aan luxeartikelen. Anderzijds zijn de cacaoplantages in Maleisië vervangen door palmolieplantages die biobrandstof produceren. Biobrandstof levert meer op dan cacao.

De kwaliteit van de chocolade gaat achteruit door onrust in Ivoorkust. Ivoorkust is de grootste producent van cacao ter wereld en is in zijn eentje verantwoordelijk voor ruim een derde van de wereldproductie.

De resultaten zijn al merkbaar: Galler, een Belgische topchocolatier, heeft zijn prijzen met 10 procent verhoogd.