[upd] Amsterdam wil megastadion bouwen

Jonas (Jonas.Z)
Icoon VoetbalOm mee te kunnen dingen naar het organiseren van het WK voetbal van 2018 heeft Amsterdam plannen voor een groot nieuw voetbalstadion. Wethouder van Sport Carolien Gehrels bevestigde onlangs een bericht dat het Algemeen Dagblad hierover had geplaatst.

Het stadion, dat aan tachtigduizend bezoekers plaats moet gaan bieden, komt vermoedelijk op een locatie tussen Amsterdam en Almere te liggen. Dit betekent dat een deel van het IJmeer drooggelegd zou dienen te worden. Met de bouw zijn dan ook naar schatting kosten van 60 tot 80 miljoen euro gemoeid.

Directe aanleiding voor de plannen voor het nieuwe stadion is dat de Amsterdam Arena te weinig cacapiteit heeft: "Laatst wilden we ons kandidaat stellen om, na 1998, opnieuw de Champions League-finale in de ArenA te houden. De UEFA liet dat niet toe, omdat die het stadion te klein vond", aldus Gehrels. De richtlijn voor de oplevering van het nieuwe stadion is 2018. Momenteel wordt vooralsnog onderzocht of de bouw daadwerkelijk haalbaar is.

Update 15:31
De immer alerte FOK!-users wijzen erop dat het plan vermoedelijk niet doorgaat; Ajax-directeur Maarten Fontein heeft aangegeven niets van het nieuwe stadion af te weten, en GroenLinks wethouder Maarten van Poelgeest heeft het plan om het stadion in het IJmeer te bouwen inmiddels al getorpedeerd. Er wordt nog wel gekeken naar andere mogelijke locaties in de regio.

Dank gaat uit naar users Jenga, layz & Longmen voor hun scherpzinnige optreden.

Met dank aan Bat voor de submit.