Kamer wil actie tegen vuurwerkoverlast

Rob (R@b)
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil het afsteken van vuurwerk deels aan banden leggen, zo schrijft De Telegraaf vandaag. De partijen - CDA, PvdA, VVD, SP en GroenLinks - willen op deze manier de overlast tijdens de jaarwisseling terugdringen. Gemeenten zouden, net als voor vreugdevuren, locaties moeten aanwijzen waar op grote schaal vuurwerk mag worden afgestoken.

De partijen zijn niet voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk, zoals de GroenLinks-fractie in Rotterdam onlangs voorstelde. Wel zou er op plaatsen waar het elk jaar helemaal misgaat met vernielingen en brandstapels, een verbod moeten komen.

De partijen willen wél voorkomen dat de speciale oudennieuw-sfeer in gezellige wijken en buurten de nek wordt omgedraaid. ''Goedwillende burgers die in hun straat pijlen afschieten en sterretjes branden mogen uiteraard niet de dupe worden'', zegt VVD-Kamerlid Teeven. Verder wil hij het afsteken pas toestaan vanaf 22.00 uur op oudejaar in plaats van 10.00 uur. CDA en SP zijn ook voorzichtig positief over deze maatregelen.

De Kamermeederheid gaat de ministers Jacqueline Cramer (Vrom) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vragen om in overleg met gemeenten maatregelen te treffen om herhaling van de vele vernielingen en onlusten met oudennieuw te voorkomen