Dodental Kenia blijft stijgen

Redactie
Icoon BuitenlandsHet geweld in Kenia na de presidentsverkiezingen van eind december heeft in totaal zeker duizend levens geëist, aldus oppositieleider Raila Odinga.

Hij bevestigde vandaag dat woensdag de onderhandelingen kunnen beginnen om een einde aan het geweld te maken. Er worden nog steeds lijken gevonden. Ooggetuigen repten eerder over duizenden doden.

Liberata Mulamula, het hoofd van de Internationale Conferentie van de Landen rond de Grote Meren in Afrika (Icgk), stelde maandag in een verklaring dat de gewelddadigheden van na de verkiezingen op 'etnische zuiveringen en genocide' leken. Mulamula zei dat er een internationaal onderzoek moet komen naar schendingen van de mensenrechten tijdens de onlusten.

Rode Kruis start inzamelactie
Het Nederlandse Rode Kruis gaat geld inzamelen voor de slachtoffers van het geweld in Kenia. De organisatie heeft daartoe gironummer 7244 geopend, maakte een woordvoerder vandaag bekend.

Volgens het Rode Kruis zijn circa 500.000 Kenianen de dupe van de onlusten. Daarvan zijn circa 10.000 personen op de vlucht geslagen. Zij verblijven nu in kampen, kerken en stadions.

Met het ingezamelde geld wil de liefdadigheidsorganisatie voedsel, schoon drinkwater, medicijnen, sanitaire voorzieningen, dekens en muggennetten kopen.