Multiculti-debat nu ook in Duitsland

Rob (R@b)
In Duitsland is afgelopen week het debat over de multiculturele samenleving ook op scherp gezet. Een onderwerp dat bij onze oosterburen nog immer gevoelig ligt. Aanjager is daar de minister-president van de deelstaat Hessen Roland Koch, die een fel betoog begon over allochtone delinquenten. Volgens hem moet Duitsland ophouden met het ''multiculturele knuffelen'' van immigranten.

CDU'er Koch startte daarmee nadat op de Duitse televisie telkenmale de beelden werden herhaald van twee allochtone jongens die een man op leeftijd van achteren aanvallen in een metrostation in München die had gevraagd of ze in het station niet wilden roken. Ze gooien hem op de grond, roepen ''Scheiss Deutscher'' en schoppen hard op hem in. Vlak voor nieuwjaar volgden nog twee soortgelijke incidenten die de discussie verder deden oplaaien.

Het debat richt zich vooral op allochtone veelplegers. De CDU van bondskanselier Angela Merkel stelde opvoedingskampen en de verlaging van het volwassenenrecht van 21 naar 18 jaar voor. De Beierse minister van binnenlandse zaken, Joachim Herrman, zei na een overval in München de Turkse dader te willen uitzetten, als dit mogelijk is. Koch zelf presenteerde een plan om de criminaliteit aan te pakken en allochtone delinquenten makkelijker het land uit te zetten.

De discussie komt Koch niet slecht uit. Later deze maand zijn de deelstaatverkiezingen in Hessen en sinds het debat stijgt hij in de peilingen. Tegenstander SPD verwijt Koch dat hij gebruik maakt van sluimerende xenofobe gevoelens.

Bondskanselier Merkel nam het vrijdag echter op voor haar partijgenoot. ''Absurd'' noemt zij de aantijging dat hij het thema misbruikt. ''43 procent van de gewelddadige misdrijven wordt door mensen onder de 21 begaan en bijna de helft daarvan is allochtoon'', zegt zij in een interview dat dit weekend in Bild verscheen.

Koch heeft de smaak inmiddels te pakken. De conservatieve politicus pleit nu ook voor een algemener debat over 'Duitse normen en waarden'. In een opiniestuk in Bild stelt hij dat allochtonen hier respect voor moeten hebben. ''Slachten in de keuken en rare ideeën over afvalverwerking passen niet bij onze principes.''