'Kwaliteit kinderopvang kan nog beter'

Redactie
Icoon BinnenlandsDe kwaliteit van de buitenschoolse opvang kan nog worden verbeterd. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale CrècheTest die gisteren zijn gepresenteerd.

Ouders vinden dat met name het personeel van de opvang meer pedagogische kennis zou moeten hebben. Ook schort het volgens de vaders en moeders aan voldoende hygiëne en veiligheid. Toch zijn ouders over het algemeen tevreden over de opvang van hun kinderen buiten schooltijd. Ze geven de opvang een dikke voldoende.

De Nationale CrècheTest is dit jaar voor het eerst gehouden. Ruim 13.000 ouders hebben er aan meegedaan. De rijksoverheid heeft het initiatief medegefinancierd. Doel is boven water te krijgen hoe de kinderopvang kan worden verbeterd.

Volgens Wendeline van Luijk, een van de initiatiefnemers van het tevredenheidsonderzoek, is de buitenschoolse opvang een nieuwe loot aan de stam van de kinderopvang. De opvang is bestemd voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar en duurt maar enkele uren per dag. "Daarom is het moeilijk voor bedrijven om de buitenschoolse opvang financieel rendabel te maken. De bedrijven moeten ook nog eens een pakket aanbieden dat voor alle kinderen geschikt is."

Sinds vorig jaar zijn basisscholen verplicht kinderen tussen de middag en na schooltijd opvang te bieden. De buitenschoolse opvang is sindsdien explosief gegroeid. Er staan ook nog eens vele duizenden kinderen op een wachtlijst.