Terreurverdachten blijven in voorarrest

Rob (R@b)
Icoon TerrorismeDe drie mannen die op oudejaarsdag in Rotterdam werden opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een aanslag, blijven nog minstens twee weken in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris gisteren beslist. Volgens het Openbaar Ministerie worden de drie verdacht van het ''voorbereiden van een ontploffing met een terroristisch oogmerk''. Uit onderzoek is gebleken dat één van de verdachten op zoek was naar materialen om explosieven te maken.

Bij huiszoekingen zijn géén explosieven gevonden. De drie verdachten werden gearresteerd door de Dienst Speciale Interventies na een ambtsbericht van de AIVD waarin gewaarschuwd werd voor een 'gewelddadige actie' op korte termijn. Het Landelijk Parket, dat belast is met onderzoeken naar terreurmisdrijven, zegt over aanwijzingen te beschikken dat de drie rond de jaarwisseling wilden toeslaan.

Het bericht van gisteren in De Telegraaf waarin gesteld werd dat het trio een aanslag wilde plegen op de Rotterdamse Erasmusbrug tijdens een nieuwjaarsfeest, is volgens Justitie uit de lucht gegrepen. De Telegraaf schrijft vandaag evenwel opnieuw dat goed ingewijde bronnen aan de krant meldden dat dit wel degelijk het doelwit was.

De verdachten, mannen van 31, 32 en 39 jaar, zouden vastzitten in Amsterdam en mogen geen enkel contact met de buitenwereld hebben. Twee van hen hebben zowel de Nederlandse als de Marokkaanse identiteit. De derde is afkomstig uit Soedan en verbleef hier illegaal.