Veel doden na in brand steken kerk in Kenia

Rob (R@b)
Icoon BuitenlandsIn de west-Keniaanse stad Eldoret heeft een protesterende menigte gisteren een kerk in brand gestoken met daarin honderden mensen. Deze waren naar de kerk gevlucht omdat hun huizen in eerdere aanvallen waren afgebrand. Volgens de pastoor van de kerk zijn er waarschijnlijk 50 mensen omgekomen, waaronder 25 kinderen. Tientallen werden naar het ziekenhuis gebracht met ernstige brandwonden.

De slachtoffers waren overwegend lid van de Kikuyu stam. Kenia's grootste stam waarvan ook de recent herkozen president Mwai Kibaki lid is. Sinds Kenia's onafhankelijkheid in de jaren 60 zijn alle presidenten Kikuyu geweest.

Sinds de verkiezingen is er grote onrust in Kenia en zijn al honderden doden gevallen. Volgens verliezend presidentskandidaat Odinga en internationale waarnemers heeft er grootschalige fraude in het voordeel van Kibaki plaatgevonden. Zo was er in sommige districten een opkomst van 115 procent.

Kibaki deed in een nieuwjaarsbericht een oproep aan alle Kenianen tot ''nationale eenheid, respect voor de democratie en handhaving van vrede en veiligheid na de recente, vrije en eerlijke verkiezingen.''

Oppositieleider Raila Odinga heeft aangegeven alleen met Kibaki te willen spreken als deze aftreedt. Odinga verklaarde dat aan de onderhandelingstafel gaan met Kibaki hetzelfde zou zijn als het erkennen van deze illegale regering.

Met dank aan problematiQue voor de herschreven submit.