Robots nemen Noors eiland over in 2015

Athlon_2o0o
Icoon Digital Robots zullen in 2015 een Noors booreiland overnemen. Een Scandinavische onderzoeksorganisatie is bezig om alle processen op het booreiland te automatiseren. De robots zullen wel grotendeels bestuurd worden door mensen aan land.

Energiemaatschappij StatoilHydro heeft als doel de veiligheidsrisico's en de kosten van werknemers te verminderen. De robots zullen ingezet worden om nieuwe olie- en gasvoorraden te vinden. Nu is het niet rendabel om met mensen op zoek te gaan naar kleine olie- en gasvoorraden. "Een geautomatiseerd platform heeft geen personeel nodig, en daarmee ook geen brandblusinstallaties, catering en noem maar op", aldus Anders Røyrøy vam StatoilHydro.

"We bouwen hier een gerobotiseerd inspectiesysteem", aldus Pål Liljebäck, Sintef-onderzoeker. Hij stelt dat de manier waarop robots momenteel worden ingezet worden totaal anders is dan zoals StatoilHydro dat van plan is. De robots op het eiland moeten niet statisch zijn, maar flexibel handelingen kunnen verrichten die niet van tevoren gepland zijn.