Australië komt met 'kijkwijzer' voor internet

Rob (R@b)
Icoon InternetMedio januari 2008 zal in Australië een nieuwe, strenge 'kijkwijzer' voor het internet van kracht worden, die online uitgevers verplicht de leeftijd van bezoekers te verifiëren. Dat schrijft de website Webwereld. De heftigste categorieën, X18 (niet gewelddadig, wél seksueel expliciet) en RC (classificatie geweigerd) zijn op internet geheel verboden, maar dat was in Australië al langer het geval.

Voor andere 'volwassen' content moet de webuitgever of sitebeheerder er voor zorgen dat die wordt afgeschermd voor te jonge bezoekers. Er zijn twee categorieën (15 en 18+). Het afschermen dient te gebeuren middels registratie van bezoekers met naam en creditcardnummer, zodat de leeftijd kan worden vastgesteld.

Critici zetten nogal wat kanttekeningen bij de internetkijkwijzer. Ze wijzen er op dat de digitale snelweg juist staat of valt met het delen en verspreiden van en linken naar content. Een rigide leeftijdsregime zou de dood in de pot zijn voor veel web 2.0-ontwikkelingen. Ook live-communicatiediensten lopen gevaar, want de Australische kijkwijzer geldt evengoed voor IRC en chatrooms.

Verder is volgens hen de privacy van burgers in het geding: internetters zullen zich veelvuldig moeten aanmelden met volledige naam en creditcardnummer. Bij de 18+ categorie moeten bovendien die gegevens twee jaar door de sitebeheerder worden bewaard.