Paus pleit voor armen en milieu

Redactie
Paus Benedictus XVI heeft in zijn kerstnachtmis vannacht op de grote nood van miljoenen armen en ontheemden gewezen. Verder deed de leider van de 1,1 miljard rooms-katholieken zijn beklag over de toestand van een door milieuzondaars ''afgebeulde aarde''.

In zijn preek in de basiliek van de St. Pieter riep Benedictus de mensen op ruimte te maken ''voor hun naasten, voor de armen en voor God''. ''Op een bepaalde manier wacht de mensheid op God, op zijn nabijheid. Maar wanneer het zover is, is er geen plaats voor Hem.''

De 80-jarige paus riep op tijd te maken voor de mensen die lijden, de ontheemden en daklozen. ''De kerstboodschap laat ons de duisternis van een gesloten wereld kennen en ze beschrijft daarmee helemaal de werkelijkheid die wij dagelijks meemaken'', aldus de kerkleider.

Nadrukkelijk deed Benedictus daarbij zijn beklag over de ''toestand waarin de aarde zich bevindt door misbruik van de energiebronnen en de niets ontziende uitbuiting voor onze belangen''. De mens leeft volgens hem op een vervuilde planeet waarvan de toekomst bedreigd wordt.

Op het St.Pietersplein volgde een menigte de mis via videoschermen. De nachtmis werd in 42 landen rechtstreeks uitgezonden. Het is de derde Kerstmis van de Duitser Joseph Ratzinger als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij werd in april 2005 tot paus gekozen.