Jazzlegende Oscar Peterson overleden

Redactie
Icoon MuziekDe befaamde jazzmusicus Oscar Peterson is op 82-jarige leeftijd overleden. De wereldberoemde pianist stierf zondagavond als gevolg van een leveraandoening in zijn woning in Toronto, meldden Canadese media gisteravond.

De op 15 augustus 1925 in Montreal geboren Oscar Emmanuel Peterson was een zeer begaafd solist, maar hij genoot vooral bekendheid wegens zijn werk als leider van ensembles. Ook begeleidde hij grootheden uit de jazzwereld, onder wie Ella Fitzgerald, Stan Getz, Dizzy Gillespie en Billie Holiday.

De vader van Peterson leerde hem op jonge leeftijd trompet en piano spelen, maar na tuberculose te hebben gehad concentreerde hij zich op de piano. Hij verwierf snel de reputatie van een technisch briljante en melodisch inventieve jazzpianist en werd een regelmatige gast in Canadese radioprogramma's. Zijn Amerikaanse debuut maakte hij in 1949 met een optreden in Carnegie Hall.

Een belangrijk moment in zijn carričre was toen hij zich aansloot bij de labels van de impresario Norman Granz (vooral Verve Records), waar hij kon samenspelen met de grote jazzartiesten. Artiesten die Oscar beďnvloedden waren onder meer Teddy Wilson en de legendarische Art Tatum.

Zijn werk heeft hem door de jaren tal van prijzen en onderscheidingen opgeleverd. In 1997 ontving hij een Grammy Award voor zijn gehele carričre en een Internationaal Jazz Hall of Fame Award.

Peterson trad ook verscheidene malen op tijdens het North Sea Jazz Festival in Nederland. Voor het laatst in 2005 na een onderbreking van tien jaar.


Jazzlegende Oscar Peterson