ABN Amro sluisde kunstcollectie weg

Wouter (druide)
Icoon KunstHet voormalige bestuur van ABN AMRO heeft vlak voor de overname door het bankenconsortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander haar enorme kunstcollectie weggesluisd via een juridische constructie. De kunstcollectie is in de afgelopen 25 jaar opgebouwd en behoort met haar 16.000 kunststukken tot de omvangrijkste kunstverzamelingen van Nederland. Kunstexperts schatten de waarde op "vele tientallen miljoenen euro's", alhoewel een officiële taxatie nooit is gemaakt.

De complete collectie is aan de vooravond van de overname voor het symbolische bedrag van 1 euro overgedragen van ABN Amro NV naar de Stichting ABN Amro Kunstverzameling. De opgestapte ABN Amro-topman Rijkman Groenink is voorzitter geworden van deze stichting. Vorige maand kwam het nieuws naar buiten dat Groenink bij zijn vertrek bij ABN AMRO een aardig zakcentje meekreeg.

De nieuwe mede-eigenaar Fortis is een onderzoek begonnen om te achterhalen of het voormalige bestuur 'onrechtmatige handelingen' heeft verricht. Ook bij ABN-Amro is er kritiek. Een direct betrokkene bij de bank: "De kunstwerken zijn aangekocht met geld van de bank en de aandeelhouders. Op het laatste moment is het in een stichting ondergebracht. Wij spreken over de grootste kunstroof van de eeuw"


Rijkman