Mogelijk cassatie in vrouwenzaak-SGP

Redactie
Minister Guusje ter Horst overweegt in cassatie bij de Hoge Raad te gaan tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag dat de Staat moet optreden tegen vrouwendiscriminatie door de SGP. De PvdA-bewindsvrouw vraagt eerst nog advies aan de landsadvocaat voordat ze een besluit neemt.

Dat heeft Ter Horst vanmiddag gezegd na afloop van de ministerraad. Het hof bepaalde gisteren dat de overheid maatregelen moet treffen die ervoor zorgen dat de Staatkundig Gereformeerde Partij in het vervolg ook vrouwen verkiesbaar stelt. De partij plaatst geen vrouwen op haar kieslijsten. Ze mogen wel lid worden maar geen bestuursfuncties in de partij bekleden.

Het verbod op discriminatie weegt in dit geval voor het hof zwaarder dan het recht op godsdienstvrijheid en dat van de vrijheid van vereniging. Ter Horst denkt eraan in cassatie te gaan, omdat volgens haar door het hof een fundamentele keuze is gemaakt bij de weging van grondrechten. ''Het is nogal wat als je je als overheid bemoeit met de inhoud van politieke partijen'', zei de minister.

Ook premier Jan Peter Balkenende sprak van een belangrijke rechtsvraag. Daarom wordt volgens hem de mogelijkheid bekeken om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland.

De SGP kondigde gisteren direct al aan in cassatie te gaan. De partij noemde de uitspraak van het hof ''teleurstellend en aanvechtbaar'' en sprak van een ''minimalistische uitleg van de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van vereniging'.